bokuppdatering

3 juni 2012

Sista helgen i Virginia skulle jag träffa några au pairer i en stad som hetter Purcellville och jag åkte lite tidigare för att utforska den. Där körde jag förbi biliotekets bokförsäljning. It. Was. Glorious. Eftersom det var i slutet av dagen var det väldigt billigt - $1 för en påse böcker. Så jag plockade på mig några böcker. Och när de började städa bort slängde jag helt enkelt ännu fler i påsen för det var i stort sett gratis.


När jag hittade Fun Home tror jag att jag sa "Ohmygod yes" högt. What are the odds? Jag hade nyligen läst ut Dykes To Watch Out For och funderade på om jag skulle beställa den, eller vänta tills jag åker hem.

Jag läste den på en dag förra veckan och den var riktigt bra. Det är en biografi av Alison Bechdel och den handlade mest om hennes pappa. Jag tror jag gillar DTWOF mer, mest för att jag gillar karaktärerna så mycket. Men jag älskade hur olika böcker användes som liknelser/paralleller/vad man nu ska kalla det för hennes liv och olika relationer. Det hade säkert gett ännu mer om jag hade läst flera av dem böckerna. (Jag vill läsa James Joyce - Ulysses var med - men jag har fått för mig att hans böcker är jättelånga och jobbigt skrivna.) Men teckningarna var jättebra, den var rolig och Alison Bechdel är fantastisk.


Shakespeare var en av de jag kastade in i slutet. Jag vet inte varför, speciellt eftersom jag har en bok hemma med allt Shakespeare har skrivit. Men Floridaguiden är nog bra, trots att den är några år gammal.


Jag läste ut I Am the Messenger förra veckan. Den var bra - helt okej. Inte alls i närheten av The Book Thief. Men det var en bra "mellan-bok", en bok att läsa när mitt huvud är trött av att läsa långa/djupa/gamla/svårlästa böcker. Den handlade om Ed som inte har ett jättefantastiskt liv. Det är köra taxi, spela kort med kompisarna, läsa och umgås med sin hund. Men så får han ett ess med tre adresser på och han får som uppdrag att göra lite olika saker - att vara en messenger eller ett message. Jag hade lite svårt att förstå varför han var en messenger ärligt talat.
Jag skulle säga att boken var normal-bra men med ett bättre-är-normalt språk. Älskar det hos Markus Zusak.
(Har inte läst den andra boken än.)


(Har inte läst än. Vad jag kan säga är att jag tycker omslagen är fula. Men jag ska inte dömma böckerna efter deras omslag.)


Läser just nu Fierce Pajamas. Den har en del väldigt roliga berättelser i. Och några jag inte fattar alls. De jag inte fattar är antingen för amerikanska, för gamla eller baserade på böcker/filmer jag inte har sett. Några av de roligaste var en spoof på On the Road som var väldigt spot on, en idé om att skapa den perfekta e-mail adressboken för att imponera på vänner och ett nyhetsbrev för Leanns expojkvänner. De är överdrivna och inte alls uppenbara och det är perfekt. Flera rätt kända författare är med. T.ex. F Scott Fitzgerald och Woody Allen.


Jag läste nyligen ut The Unbearable Lightness of Being. Jag hade av någon anledningen blandat ihop den med Lolita så det tog mig en stund innan jag fattade att den inte skulle handla om pedofili (det är Lolita va?). Istället handlade det om två män som hade massor av älskarinnor, varav den ena förväntade sig av sin fru att hon inte skulle ha det. Den handlade också om den frun, och en av älskarinnorna, och om kommunism, allt blandat med filosofi om vad som är bäst - att livet är tugnt eller lätt (light). Den var lite långtråkig och emellanåt intressant. Förvånansvärt hade den ibland feministiska drag. (Jag undrar om det är på grund av kommunism/socialism? Som här.) Det jag hoppas kunna ta med från boken är att Tjeckiens huvudstad är Prag. Jag minns det inte utan någon slags referens (det är tack vare Veronika Decides to Die som jag minns att Sloveniens huvudstad är Ljubljana).


Tillbaka till läsningen!

7 kommentarer :

 1. Oj vad med böcker. Att du klarade viktgränsen på flyget är ju otroligt. Jag fick för mig att jag skulle prova läsa Henry James och lånade Skruvens vridning på biblioteket. Den var kort men jag kunde inte koncentrera mig för fem öre och pladdrandet i boken blev allt värre mot slutet. Vet inte om jag vågar mig på någon annan av hans böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skickade alla i ett paket med mina vinterkläder. Jag var ändå tvungen att kasta några flaskor på flygplatsen...
   Jag har inte hört talas om honom förut. Men det verkar jobbigt att läsa mer om hans stil känns jobbig.

   Radera
 2. Oh my gosh I am so excited for you to read 100 Years of Solitude! It's good, and I love Gabriel García Marquez!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes I am too! I have heard so many lovely tings about it.

   Radera
 3. De böcker du skriver om verkar alltid så intressanta! Måste kolla upp dem.

  Svar: Jag börjar också hoppas att Glee ska ta slut. Nu blir jag bara besviken vid varje avsnitt. Som du säger, från satir till drama. De har helt tappat gnistan :/

  SvaraRadera
 4. Svar: Jag har faktiskt ingen tumblr ännu, gillar bara att kolla på andras, haha. Men till sommaren ska jag ta tag i att skaffa en! Skriver på bloggen då :)
  Och ja, jag saknar också The Gaang otroligt mycket. Och alla flashbacks!! Får svårt att andas varje gång, haha. Hoppas verkligen på att nästa episod av Korra innehåller hela historien och att hon pratar med Aang. Hjälp, jag kommer dö lite smått om det faktiskt händer.
  Och jag fick lite svårt för The Legend of Korra när allt kärleksdrama började. Episod fem var rätt så fruktansvärd. Också har Mako sjunkit väldigt mycket i mina ögon på sättet han beter sig. Men jag litar på Bryke och hoppas de kan få mig att gilla honom igen! Förövrigt gillar jag serien och som du säger var sista avsnittet riktigt bra. Slutet alltså! Helt galet.

  SvaraRadera
 5. Hejsan!

  Eftersom jag gillar din underbara blogg så himla mycket så har jag gett dig en favoritstämpel. Läs mer här: http://boknea.blogspot.se/2012/06/fin-uppskattning.html

  Ha det awesome!
  Nea

  SvaraRadera