böcker och nobelpris

7 oktober 2011

Eftersom konserten var på Debaser Medis, och jag och min syster kom lite tidigt, var jag tvungen att gå in på biblioteket Plattan. Och där inne kunde jag inte låta bli att låna böcker fastän jag har tillräckligt många att läsa. Det blev två serieböcker som jag velat läsa länge. Den första var Vi håller på med en viktig grej av Sara Hansson (som hörs i Tankesmedjan).
Jag läste ut den på tåget hem och den var jättebra. Flera gånger fick jag ett leende på läpparna. Det är en självbiografisk bok om Sara som går i femman och älskar Spice Girls och får en ny vän i sexan och de vill göra allt tillsammans. Jag kunde känna igen mig i ganska mycket, speciellt det om att klä ut sig och sminka upp sig - det var så himla roligt. Men jag lyssnade aldrig på Spice Girls så det gick förbi mig litegranna. Teckningarna var också roliga och på ett sätt väldigt realistiska.

 
[via och via]


Den andra seriebok jag lånade var Sandman: Preludes & Nocturnes. Det är första delen av tio, tror jag, med de samlade Sandman-serierna, skrivna av Neil Gaiman. Och eftersom jag har fått för mig att läsa allt av Neil Gaiman var det är en väldigt intressant del i läsningen. Jag har inte läst klart den än men jag älskar det jag läst; myter, drömmar, magi i vår värld och andra. Jag är inte så van vid att läsa serier så det tog ett litet tag att komma in i det. Men nu är det inga problem även om jag tycker att bilderna är lite röriga och sketchiga ibland.


Nobelpriset i litteratur meddelades igår. Jag satt faktiskt framför TV:n precis vid ett och väntade och det var lite nervöst. Litteraturpriset och Fredspriset är de enda priserna jag bryr mig och överhuvudtaget jag relatera till. Även om pristagarna ofta är okända för mig.. Så även i år. Jag har hört Tomas Tranströmers namn men inte läst någonting. Det var eventuellt lite roligt att det var en svensk som vann - det tyckte alla de intervjuade på TV:n och jublet när det tillkännagavs var så högt.

Fredspriset tillkänngavs just precis och jag blev överlycklig! Tre kvinnor som fick det - det har annars bara varit män som vunnit i år. Och det arbete som belönas är ett av de viktigaste för mig - kvinnors rätt och fred. Det här gjorde mig allvarligt talat mycket gladare än litteraturpriset. (Nu har 15 kvinnor fått Nobelpriset i fred. Wow.)
Jag vet då inte så mycket om dessa tre kvinnor för jag är lat och läser sällan nyheter. Men de intervjuade i DN tycker valet är bra, så då gör jag också det.


I helgen ska jag på en bokbloggträff i Stockholm, anordnad av Elin och Frida. Är det någon annan som ska gå? Jag är jättenervös och livrädd eftersom jag är förlamande blyg. Men jag kommer vara omgiven av böcker. Det är typ en tröst.

Ha en bra fredag & helg!

5 kommentarer :

 1. Jag blev lite besviken på att det blev en svensk författare. Det känns så trist när det finns en hel värld av exotiska länder med andra författare. Men jag antar att han förtjänar det. Har inte heller läst något av honom, bara prismärkt när jag praoade på Bokskotten, hehe.

  Bokbloggsträffen kommer bli jätterolig. Jag kommer inte tillåta dig att sitta och gömma dig bakom en bok :P

  Svar: Jag, Palatset var verkligen så mycket mer än vad jag väntat mig. Jag vill bara tillbaka!

  SvaraRadera
 2. Åh, vad glad jag blir att du har börjat läsa Sandman! Du har något att se fram emot kan jag lova. Framför allt om du "redan" tycker att det är bra. För det är i del två - "The Doll's House" - som det blir riktigt, RIKTIGT fantastiskt. Eller så här - "The Sound of Her Wings" - sista avsnittet av "Preludes & Nocturnes" - förebådar hur ruggigt bra det blir sedan. Får lite rysningar bara jag tänker på det. Måste gå och läsa om ...

  Vad roligt att du kommer i morgon! Då får vi ju ses i IRL! :)

  SvaraRadera
 3. Nea - Ska bli jättekul att träffa dig också! :)

  SvaraRadera
 4. SV: Nej det är inte alls jobbigt! Det blir typ som dikter, fast ändå inte.. haha, det är lite svårt att förklara :) Boken är hur som helst underbar!

  Har aldrig läst Shakespeare eller något sådant så vet inte riktigt om det går att jämföra dem. Men det är som en normal YA bok, med normalt språk, bara att det blir mer poetiskt och vackert.

  SvaraRadera
 5. Svar: Det kanske var samma butik. Var det i Gallerian? För det var samma där. Så fort man gick in kom massor personal fram och bara "What's up?". Varför snacka engelska när vi är i Sverige?
  Verkligen irriterande att man inte såg kläderna. Men jag håller med, det är kul med klädbutiker som har något extra.

  Ska bli jättekul att läsa ditt inlägg :D

  SvaraRadera