14 oktober 2011

Anledningen till att jag vill leva för alltid - eller inte dö - är jag att jag är så fruktansvärt nyfiken.


Jag vill vara med när forskarna kommer på teorin som förklarar allt och varför universum skapades. Jag vill vara där när människan åker ut i rymden och när vi för första gången träffar liv utanför jorden (de är där). Jag vill vara med när de tar reda på vad som finns på andra sidan universum och i ett svart hål och på Pluto.

Jag vill vara med när jorden går under och alla dör för att skrika till alla idioter som åt kött och körde bil och flög överallt (inkl. jag själv), vad hade ni trott? Jag vill se alla politiker som inte förbjuder allt miljöfarligt och fråga vad i helvete trodde ni? Att människan, att vi, skulle välja bort det? Jag vill vara med vid planetens sista defensiv och kunna säga vad var det vi sa?

Jag vill se New Directions vinna Nationals. Jag vill se Penny och Leonard bli tillsammans igen. Jag vill träffa mamman, för Guds skull. Jag se vem som är den tolfte Doktorn.

Jag vill se vilket som blir nästa stora sociala nätverk, eller vad som följer i de sociala nätverkens ställe. Jag vill se Facebook bli Myspace. Jag vill veta vad som blir nästa tekniska innovation, efter smartphonen och läsplattan och datorn och telefonen och telegrafen och hjulet. Jag vill veta vilket multinationellt företag som kommer efter Google och Apple och på vilket fantastiskt sätt de förenklar och underhåller vardagen. Eller om det någonsin inte kommer ett multinationellt företag som sakta men säkert förstör världen lite mer.

Jag vill se Josh Hutcherson som Peeta och jag vill veta vem som ska spela Finnick och jag vill läsa Suzanne Collins nästa bok. Och JK Rowlings nästa bok.

Jag vill inte missa alla fantastiska böcker jag inte har läst än och jag vill än en gång läsa en bok som blir viktigare än livet (även om jag tror att jag inte längre kan älska en bok som jag älskade Twilight, och till viss del The Hunger Games och Harry Potter - på det där överdrivna, utomkroppsliga sättet). Jag vill se vilken nästa stora bok blir, bara för att.

Jag vill veta hur det känns att vara gravid - att har så stor, rund mage och någonting levande inom mig. Jag vill inte gärna föda barnet, men jag vill hålla i det för första gången.

Jag vill se vad som händer efter och hur vi kommer beskriva nuet. Jag vill se kapitalismens, patriarkatets och rasismens förfall. Jag vill veta vilken stormakt som kommer ta över världen och vilka krig som kommer startas och vad som händer efter dessa krigen och jag vill se världen förändras, förnyas och bli något annat så att man någon gång kan läsa om hur världen var indelad i länder och kontinenter med egenskaper, maträtter och flaggor, som man nu läser om glömda kungariken och samhällsstrukturer.

Och jag vill kanske, jag är inte helt säker, bli kär och få mitt hjärta krossat av kärlek bara för att kunna skriva om det och för att kunna känna igen mig i låtar som Someone Like You. Och för att kunna säga att jag har levt.

Jag vill veta vilken nästa stora baktrend är, efter cupcakes och macarons, och den efter det och efter det. Och vilken nästa musiktrend är och nästa hipstertrend och trenden som följer trendtrenden.

Jag vill veta allt om Jesus liv och vilka som skrev Bibeln. Jag vill lära mig allt om böcker och hur böcker har skrivits och hur de kommer att skrivas och varför. Jag vill lära mig skriva. Jag lära mig se det som är fel och uttrycka saker det inte finns ord för. Jag vill lära mig förlåta och jag vill träffa mina syskonbarn och se vad som händer mina forna klasskompisar.

Jag vill kunna jämföra nu med om 50, 100 och 500 år för att se om det är mer jämställt, mer rättvist, bättre, eller bara sämre.Det är därför jag vill leva för alltid. Om jag bara kunde få se det. Om jag bara kunde få vara kvar för alltid och se på utan att vara med, som solen eller månen eller uråldriga träd.

2 kommentarer :

  1. Herregud vilken underbar text! Vet inte vad jag ska säga. Bara helt underbar!

    SvaraRadera
  2. SV: Ojaa, slutet på TBT var hemskt.. Och jag menade R i THG. Tyckte att allt var så orättvist och hemskt när hon dog, så jag bara grina, haha.
    Du får btw gärna skriva ett sådant här inlägg du med! :D

    Grymt fin text du har skrivit föresten. Jag kan också känna så att jag vill leva länge bara för att hinna se allt. Inte missa något.

    SvaraRadera