the mark of athena

29 november 2012

Jag tänkte ta den här "recensionen" i två delar, den första som är spoilerfri och den andra som inte är det. Det kan också sammanfattas som att först en del om hur mycket jag älskar boken och sen en del om exakt vad det är jag älskar med den.

Mark of Athena är tredje boken i Rick Riordans spin-off serie på Percy Jackson & The Olympians. Serien kallas The Heroes of Olympus och det här blir en slags recension på hela serien. Jag älskar den.
Det som Rick Riordan gör så bra är hur han får in grekisk och romersk mytologi i våra moderna tider. Det är så logiskt. Dessutom är de skildringarna av klassiker som Herkules och Amazonerna, och nästan alla deras motståndare så otroligt roliga. Det är nästan tråkigt när de blir besegrade. I stort sett alla karaktärer de stöter på är helt absurda.

Jag tycker mycket mer om The Heroes of Olympus än om Percy Jackson-serien. Den har så många smärtsamma, vackra, ångestfyllda, roliga, surrealistiska, smarta och underbara ögonblick. I den serien är karaktärerna äldre vilket hjälper, tror jag. Och den är skriven ur tredje person, vilket är avgörande
eftersom jag tycker att
Percy Jacksons första person
är
lite jobbig.

Hjälp. Men hans tredje-person POV är mycket bättre! jag märkte det när jag läste The Demigod Diaries efter The Son of Neptune där jag fick läsa lite från Percys första hand-POV och jag störde mig jättemycket på det. Han känns så, eh, töntig och barnsligt? Vilket han inte är och det känns inte alls så när jag läser det från tredje hand.

Okej, nu till del 2 - med spoilers.

 1188.jpg
[Efter The Son of Neptune gjorde omslaget mig väldigt orolig]

Vilket leder mig till det absolut, i särklass bästa med The Heroes och Olympus och Mark of Athena i synnerhet - ANNABETHS POV!!!
Jag tror inte ni förstår hur mycket jag älskar Annabeth. Jag är typ hejdlöst förälskad i henne. Hon är ALLT jag vill vara (skitsmart och asbra på att slåss) och allt jag vill ha. Jag kan liksom inte bestämma mig för om jag vill HA henne eller VA henne. Vilket är helt och hållet onödigt för hon är fictional, demigod och tillsammans med Percy. Men jag kan drömma.

Näst efter Annabeth älskar jag Annabeth och Percy tillsammans som har blivit mitt OTP av alla OTPs. Mark of Athena hade så många utsökta, efterlängtade Percabeth ögonblick, speciellt eftersom de varit separerade i flera månader. Deras återförening var allt jag önskade mig och mer. Och sen fick man för första gången följa dem tillsammans, som ett par OCH som bästa vänner. En av mina bästa scener var när Annabeth kastade sin kniv i vattnet och Percy bara dränkte romarna som attackerade dem och helt nonchalant säger "You dropped this."

Sen måste jag säga att wisdom's daughter walks alone gjorde mig så fruktansvärt rädd varje gång jag läste det. Så kusligt. Men Annabeth var så duktig.


Jag borde säga något om de andra. Jag älskar hela gruppen av demigods så otroligt mycket. Förutom Annabeth och Percy är Leo helt genial och så rolig och jag tycker Hazel är fantastisk och Piper hjälpte mig att komma över min motvilja för Aphrodites kids och Franks krafter är fantastiska. Jag har bara lite, lite, lite svårare för Jason för han har inte riktigt en personlighet tycker jag och han ska vara en av huvudkaraktärerna. Och just det, jag avgudar Coach Hedge.

Jag kan inte diskutera den här boken från på ett normalt sätt märker jag. Men den är bra.

En annan karaktär jag älskar och har gjort sen första gången han var med, är Nico. Okej, han var lite jobbig när insisterade på att hata Percy. Men efter det har han blivit så intressant. Han verkar veta mer om gudarna och, naturligtvis, om dödsriket än någon annan (till och med Hazel som varit död) och han rör sig så fritt mellan de olika världarna. Att han kände till båda Camp Halfblood och Jupiter var knappt förvånande. Sen älskar jag hans krafter, som när han är på Camp Jupiter i The Son of Neptune och de där romerska spökena är helt okontrollerade och Nico tystar bara tystar dem.
Så jag är väldigt glad att nästa bok heter The House of Hades och att Nico är med på Argo II och jag hoppas att han får ett POV i nästa bok.
(Jag vill inte ens tala om att Percy och Annabeth antagligen inte kommer få det och därför knappt kommer vara med i boken!?)

Sammanfattat en svinbra bok och serie. Sen var slutet hemskt såklart, men åtmistone var Percy och Annabeth tillsammans, och jag har tumblr som utlopp för det.


[via]

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar