paris del 4

22 december 2011

Så har vi kommit till de sista dagarna i Paris. Våra enda planer för onsdagen var att besöka Musée de l'Orangerie vilket vi gjorde direkt på morgonen. Orangeriet hade Monets kända näckrosor. De hade också en utställning med spanska konstnärer som var jättebra, jag gillade speciellt den här tavlan. Muséet var ganska litet, vilket var skönt. Speciellt efter Louvren.


När vi varit därinne började vi gå mot Marais och Place des Vosges. Amira och jag gick snabbt igenom Victor Hugos lägenhet där men det var inte så intressant. Sen vandrade vi runt på Marais trånga gator och satte oss sedan på ett café. Det var i alla fall ett franskt café. Och ett judiskt café! (Marais var/är Paris judiska kvarter.) Jag drack cappuccino eftersom jag kunde säga ordet och visste vad det innebar. Och jag och Amira delade på en eclair som var rätt så god.

Jeanne d'Arc igen!
Hotel de Ville

Vi lämnade Marais efter att ha kikat i några vintageaffärer (jag hittade ett underbart The Beatles armband, men eftersom det var vintage - och inte second hand - var det jättedyrt). Eftersom vi hade vägarna förbi Notre Dame och det var gratis för oss (väldigt mycket är gratis för EU-medlemmar 18-26 år) gick vi upp där och det var fantastiskt! Utsikten var underbar och gargoylerna var jättefina nära. Jag har 70 bilder där uppifrån. Och jag har rensat.Montmartrekullen med Sacré-Cœur

Efter Notre Dame gick vi mot Île Saint Louis och förbi en minnesplats från Andra Världskriget. Vi tittade in i en affär som sålde vackert franskt godis och gick sedan den långa vägen hem. (Mina ben tog slut där.)

Efter middagen åkte vi till Trocadero för att vi ville åka skridskor framför Eiffeltornet, men det pågick en isdansuppvisning som tog slut 30 min innan de stängde så det blev inte av. Istället köpte vi varm choklad och churros med nutella och lyssnade på Michel Bublés julmusik i högtalarna och söp in lite julstämning, vår sista kväll i Paris.

Här tror jag att de dansade till 'Someone Like You'. Vi sjöng med såklart.
Village de Noël!

Torsdagen var sista dagen i Paris och det var dessutom Linas födelsedag (grattis i efterskott!) Vi firade med att duka upp en ordentlig brunch. Det var nog den bästa brunch jag har ätit. Vi gick till bageriet en bit bort (som gjorde de tredje bästa baguetterna i Paris) och köpte bröd och annat gott. De hade så jukt mycket bakelser och efterrätter och bröd och pajer. Ugh. Jag önskar jag hade något sånt här hemma. Fast det är kanske bäst att jag inte har det.
Brunchen bestod av baguette med äggröra, chockladcroissant (den bästa jag har ätit i hela mitt liv. Oh em gee) och en stor macaron (pistasch).


Macaron och Linas tårta.

Eftersom Amira och jag hade haft sån otur med tågen ville vi åka till flygplatsen i tid så vi rörde oss mot stationen och jag köpte ett paket macarons från Paul till familjen på vägen.
Tågresan gick jättebra samt incheckningen och säkerhetkontrollen så vi hade jättemycket tid på världens näst sämsta (Obs, sant. Okej. "Sant.") och tråkigaste flygplats. Vi hann göra en noga undersökning över vilket café vi skulle fika på och bestämde oss till sist för Paul för att de hade flest bakelser. Jag köpe en chokladtartlett för att jag ville ha något franskt. Och med choklad.Ja. Sen var det bara att flyga hem (maten var inte lika bra på hemvägen) och landa på svensk mark. Till min lycka och Amiras stora sorg låg ingen snö på marken.


Så. Det var min Parisresa. Det kändes aldrig riktigt som om jag var utomlands. Jag tror det var för att jag bodde i ett hus och vi lagade all mat själv och aldrig åt ute. Jag har inte riktigt fattat att jag har varit i Paris.

Paris är inte min favoritstad i världen (där ligger fortfarande London, vilket jag tror beror på att det var så länge sen jag var där). Paris var i stort sett exakt som jag trodde, varken mer eller mindre.
Och just det, tack till Lina som lät oss krascha i hennes lägenhet och som visade oss runt i Paris. Merci beaucoup!


Om några veckor blir det mer reseskildring när jag åker till New York! (18 dagar kvar!!!!)

1 kommentar :