paris del 1

18 december 2011

Här kommer första delen om min vecka i Paris. Jag önskar jag hade en bättre kamera för min gav mig så korniga bilder, åtminstone de första dagarna. Det bli antagligen väldigt detaljerat eftersom det här är den enda reseskildningen jag orkar skriva så det är för framtida läsning av mig också.

Vi (jag och min kompis Amira) reste tidigt på morgonen, innan solen gått upp (vilket inte behöver vara så tidigt såhär års). På planet fick vi första smaken av Frankrike - frukosten innehöll en croissant samt yoghurt och en chokladmuffins. Sen försökte vi ta oss in till Paris. Det gick mindre bra eftersom tåget var inställt och vi var tucgna att köa i timmar först för att få en biljett, sen för att få pengarna tillbaka och sen på bussen. Men vi hamnade till slut i Paris där vår kompis (Lina) hämtade oss och eskorterade oss hem till sitt place.
Förresten regnade det. För att göra det första intrycket av Paris ännu bättre.


Vi handlade och åt lite och sen for vi till Montmartre och gick upp till Sacré-Cœur för att se utsikten över staden. Jag älskar kyrkor och jag älskar utsikter så det var en trevlig kväll. Vi gick rätt snabbt igenom Montmartre. Jag köpta min första macaron i Franrike (choklad) och vi gick förbi Amelies café. Jag ville inte gå in men det såg mysigt ut. Därefter hade vi en typisk fransk middag hemma i Linas lägenhet.

Dag nummer två regnade det också. (Hemska ofranska väder! Det var åtminstone relativt varmt.) Vi hade planerat att gå runt hela dagen men eftersom det regnade gick vi bara halva den planerade rundan. Vi gick gick förbi ett flertal kyrkor (bland annat Pantheon, som syns på bilden) och fick se lite av södra delen av Paris. Till slut kom vi fram till Seine och  Notre Dame och Shakespeare & Company. Jag älskade såklart Shakespeare & Company. Jag tycker alla bokaffärer borde ha citat på väggarna och soffor att sitta och läsa i.

"This story is about truth, beauty, freedom; but above all things, this story is about love"
Någonstans där i bilden syns jag.


Vi fortsatte till Musée d'Orsay. Jag gillade det, speciellt översta våningen med impressionister (?) - med tavlor av bland annat Monet, Renoir, Pissarro och Sisley. Jag kan numera känna igen en tavla av Renoir (så länge den är på en kvinna). Jag älskade både Pissarro och Sisley. Den delen jag hade sett mest framemot var Vincent van Gogh (mest på grund av Doctor Who's "Vincent and the Doctor") men jag blev lite besviken. De hade inte min favorittavla (Starry Night, som jag upptäckte finns på MOMA i New York, så jag borde kunna se den snart ändå!)


Utanför muséet köade vi en stund för att köpa en crepes med nutella och banan. De har nutella till allt Paris. Crepesen var väldigt god men lite för kladdig för att äta i farten.

På kvällen följde vi med Linas kompisar ut till en klubb på en båt. Jag gissar att alla nattklubbsbåtar ser likadana ut men den var på Seine. Det är lite speciellt. Jag tröttnade på musiken efter nån timme (dubstep (?) är inte min grej) men det var en kul kväll. Linas kompisar var från Australien och Storbrittanien så det bästa var att lyssna på dem prata. Helt normalt.Bild på mig som inte ser ut som jag vilket är varför jag tog den.


Det för räcka för idag. Fortsättning kommer förhoppningsvis snart.


Glad fjärde advent!

2 kommentarer :

  1. åååh, jag vill också till paris!!
    riktigt fina bilder hur som helst, och det verkar som ni haft det roligt! :D

    SvaraRadera
  2. SV: Vad roligt att man kan hjälpa någon! :D
    Ja Anna and the French Kiss måste du läsa! Den är rätt så otroligt bra!

    SvaraRadera