house of many ways

19 maj 2011

House of Many Ways är sista delen i trologin om annorlunda hus, som man kan säga är den gemensamma faktorn. De tidigare böckerna är Howl's Moving Castle och Castle in the Air.

Photobucket
[via]


Den här boken handlar om Charmain. Hon har vuxit upp väldigt skyddat och 'respektabelt' i landet High Norland. Vilket betyder att hon hela sitt liv har sluppit göra några som helst hushållssysslor eller liknande. Det enda hon gör är att läsa och läsa och läsa. Hennes gammel-morbror (eller något liknande) är sjuk och medan han åker iväg för att blir frisk får Charimain som jobb att vakta hans magiska hus. Vilket gör att hon för första gången måste ta hand om sig själv. Och en hund. Och en trollkarlslärling. Med fler.

Jag är då tvungen att jämföra den här boken med de två tidigare, och även om den inte kom riktigt upp på samma nivå som Howl's Moving Castle, var det väldigt nära. Den var bra för
a) Den var nästan like rolig som Howl's Moving Castle.
b) Karaktärerna från HMC var med ganska mycket och de är så fruktansvärt roliga.
c) Charmain kunde jag känna igen mig lite i. Även om hon var fruktansvärt bortskämd och dum, så visst hon om det och hade en hyfsat god självinsikt. Plus att hon älskade att läsa.

Hela berättelsen var innovativ och bra, men den saknade det där lilla extra som gjorde den helt fantastisk. Fortfarande värd att läsas. Om än bara för den läspande karaktären Twinkle.

Ha det bra!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar