everglades

29 juli 2012

Nu måste jag ta och skriva något om den fantastiska lördagen jag hade förra helgen. Jag hade äntligen en ledig helg och ville utnyttja det till fullo så jag frågade Andrea om hon ville ta en airboat tour i the Everglades. På lördag förmiddag tog vi bilen en dryg timme söderut (Sidorspår - tycker inte alls det är något konstigt med att köra på 5-filiga motorvägar längre. Bara något förvirrande ibland. Finns det inga i Sverige? et jobbiga med dem är man inte vet vilken sida av vägen avfarten är och det är svårt att flytta sig 3-4 filer under kort tid).

Stället vi var på hette Sawgrass Recreational Park och de hade airboat tours var 20-30 minut, en djurpark och en gift shop. Det var redan otroligt varmt - för varmt för att stå i solen - så vi väntade i skuggan och när vi väl fick komma in i båten fick vi riktigt bra platser. Guiden gav oss instruktioner som att inte luta oss över båten och hotade med historier om avbitna armar. Sen var det i med öronpropparna och så var vi iväg.

Bara att åka i båten var ljuvligt. Det var högljutt men med öronpropparna var det inte så farligt. Vinden var underbar efter hettan och det var som att vi flög över vattnet (möjligt att det var exakt vad vi gjorde). Jag tänkte inte på att vi inte riktigt flöt på vattnet förrän vi saktade in och båten liksom sjönk ner i vattnet. Vi stannade på några ställen och fick se två alligatorer i vattnet, lite olika delar av träsket och fåglar. Guiden delade med sig av fakta om träsket och om alligatorer och den lite hemska infon att de ofta hittade förrymda djur, som boaormar, i parken. En stor del av dem blev befriade från djurparker i området efter en orkan på 90-talet och har sen dess anpassat sig till vildmarken... Har inte tänkt på att djurparker också blir förstörda i orkaner. Kul att behöva oroa sig för svinstora ormar och rovdjur när man precis varit med om en orkan.

Nu fick ni lite ny fakta om det. Intressant.


När båtturen var över och vi vilat oss kort kort i skuggan gick vi ner till djurparksdelen. Jag gillade reptildelen okej, med alligatorer och krokodiler och ormar och ödlor. Där fick man också hålla en "baby gator" och jag var tvungen att göra det, fast det var så synd om den med ihoptejpad mun. Det kändes inte alls obehagligt. Det var som att hålla vilket annat djur som helst bara mycket häftigare.De andra delarna var inte alls lika trevliga. Medan jag tror att reptilerna klarar av klimatet lite bättre, var det hemskt att se grisar, pantrar, skunkar och till och med vargar utslagna i värmen. Och i pyttesmå burar. Inte alls om på Skansen. Jag har alltid svårt att få ihop det med människor som arbetar i djurparker. De verkar alltid älska djur men ändå jobbar de med djur i sådana förhållanden.
Vi fick i alla fall hålla en orm också och jag älskade det för man känner verkligen att de har muskler i varje millimeter av sin kropp. Jag skulle vilja vara så smidig. Såklart.Man som retade en alligator för att vi skulle kunna ta bilder(?)

Vargar

Vi avslutade besöket med att jag trampade ner i ett dolt gyttjehål. Det var inte alls trevligt.


Nästa del i resan blev ett stopp på... IKEA!!! (Där kunde jag köpa nya skor.) Jag var så himla glad. Jag tror jag sa "Aaaah I'm so happy, I'm so excited" tio gånger. Andrea måste tro att jag var knäpp. Men jag älskar IKEA. Och det var så länge sen jag var där. Det såg ut exakt som det gör i Sverige och det var lite tröstande att ha så många svenska ord runt omkring mig. Ha. Vi åt lunch där och de hade inte så många val - bara fisk och köttbullar, inga pannkakor - så jag åt väldigt osvensk mat. Men jag fick en liten rabarberpaj! Yay! Och billigt kaffe!
Vi gick igenom IKEA och jag kände mig hemma och när vi kom till "mataffären" köpte jag massor: damsugare, "ballerinakakor", kanelbullar, flädersaft, choklad och kaffe. Det var perfekt.


Sista stoppet för dagen var det gigantiska outlet-köpcentret som låg i närheten. Det var inte lika intressant som de tidigare delarna men det var kul att se. Och vi stannade där till 7 och åkte sedan hem. Och det var allt om resan till östra Fort Lauderdale.

1 kommentar :

  1. Ett ganska så sent svar:
    Ja invigningen var verkligen fantastisk! Men var det reklam i den? Usch vad irriterande och stämningsförstörande! Vad var det som de klippte bort? Något viktigt? Haha, jag missade också Tardis-ljudet. Blev sur på mig själv för att jag inte hörde, men gick in på Youtube och lyssnade sen.

    SvaraRadera