top 5 album, filmer, tv-serier & platser [2012]

31 december 2012

Jag hittade på några fler topplistor över 2012! Listor är den enda utvärderingen jag orkar med just nu. (Jag hade tänkt skriva något om au pair-året, men jag skjuter på det tills jag kommer hem tror jag.)

Mina 5 bästa album 2012
(inte nödvändigtvis släppta 2012)

My Head is an Animal - Of Monsters and Men

(More like best album of my life.)

The Carpenter - The Avett Brothers


The Lion's Roar - First Aid Kit


The Head and the Heart - The Head and the Heart


Here - Edward Sharpe & The Magnetic Zeros




Mina 5 bästa filmer 2012

The Hunger Games


Moonrise Kingdom


Pitch Perfect


The Perks of Being a Wallflower


Les Miserables




Mina 5 bästa TV-serier 2012

Parks & Recreation


Community


Downton Abbey

(Fast alltså den senaste säsongen + julavsnittet? Fy faaaan)

Sherlock


The Newsroom
tv the newsroom wallpaper (click to view)



Mina 5 bästa platser jag besökt 2012

San Francisco


New York/Brooklyn
 nyc884.jpg

Boston
 nyc513.jpg

Everglades


The Wizarding World of Harry Potter
Jag fattar inte att jag fortfarande inte har bloggat om det.

The end.

top 10 böcker [2012]

Slut på 2012 och jag ska lista de bästa böckerna jag läst i år. Det har varit ett bra läsår. Jag har läst väldigt mycket - mer än jag trodde. Läsning går ihop med att passa barn.

Min reading challenge på Goodreads var från början av året 50 böcker men när jag nådde det i början av hösten ändrade jag till 75 böcker och jag klarade det nästan (jag har bara några sidor kvar i min 74e bok). Jag har underåret läst mångra bra böcker men - som alltid - för få helt fantastiska böker. Jag har läst mer non-fiction och biografier någonsin tidigare. (Det är antagligen för att jag inte gått i skolan.)

Anyway. Här är de 10 bästa böckerna jag läste 2012:

A Room of One's Own
10. A Room of One's Own av Virginia Woolf

How to Be a Woman
9. How to Be a Woman av Caitlin Moran

Our Tragic Universe
8. Our Tragic Universe av Scarlet Thomas

The Essential Dykes to Watch Out For
7. The Essential Dykes To Watch Out For av Alison Bechdel

The Journals of Sylvia Plath
6. The Journals of Sylvia Plath av Sylvia Plath

The Thirteenth Tale
5. The Thirteenth Tale av Diane Setterfield

The Raven Boys (Raven Cycle, #1)
4. The Raven Boys av Maggie Stiefvater

The Storyteller
3. The Storyteller av Antonia Michaelis

The Mark of Athena (Heroes of Olympus, #3)
2. The Mark of Athena (+ övriga i serien The Heroes of The Olympus) av Rick Riordan

Jellicoe Road
1. On The Jellicoe Road av Melina Marchetta


Inför nästa år tänkte jag försöka läsa om böcker. Jag vill inte stressa mig igenom böcker för att läsa så många som möjligt. Jag vill hitta böcker jag älskar och läsa om böcker jag älskar (jag saknar de böcker jag har hemma i bokhyllan!) Och så läsa de böcker jag skaffat det senaste året men inte hunnit läsa.

Annars har jag några lösa mål att läsa lite mer non-fiction, att läsa några biografier och gärna mer poesi. Samt utforska digital läsning genom att läsa på min Kindle.


Gott nytt år!

jul i west palm beach [del 4] - juldagen

25 december 2012

Eftersom min värdfamilj är mer eller mindre troende judar trodde jag inte att de skulle fira jul så mycket. Eller skaffa en julgran. Men de gjorde det för någon vecka sen och den är otrolig vacker och luktar så gott. Det gav lite julstämning att ha en julgran i huset.


Julhelgen började med att jag åt frukost med Andrea och sen gick med henne till kyrkan. Vi prövade "swedish pancakes with lingonberry jam" som var hyfsat svenska men det var naturligtvis inte alls gott med lingonsylt på. Servicen i kyrkan var otrolig påkostad som bara Christ Fellowship kan vara (den är så otroligt stor, den kyrkan, för att vara lokal! I sydöstra Florida bara!). Men det var bra. Modern dans och musik och en nästan-rap av bibelstycken och en tjej som sjöng O Come, O Come Emmanuel så fruktansvärt vackert. Och till sist tände alla som satt där (SVINMÅNGA) ett ljus och jag är väldigt svag för ljus. Det var nog höjden av julkänsla under helgen.
Efteråt raderade vi julkänslan genom att vandra runt i en magisk trädgård och se solnedgången på stranden (som jag ska blogga om en annan dag).


Vi kan hoppa över julafton för jag gjorde ingenting förutom att ha ångest över att ge julklappar och se det skruvade slutet av julkalendern och äta massor av pepparkakor, godis och lussebullar. På kvällen lämnade barnen tomtens kakor på en tallrik där de också skrev en önskelista (Batman [video game], Nerf gun, Doll, Makeup, Sonic [video game], Shoes). Liam skrev inte att han ville ha en pet pony. ("..and you need another horse because they can't live alone." "It can live with YOUR pony if you get one!" "GREAT idea." Spoiler alert - varken jag eller Liam fick en ponny.)


Klockan sju imorse öppnades paket och det var som vanligt inte så farligt som jag trott och jag fick VÄRLDENS överraskning när jag öppnade mitt paket i form av en Kindle! Har länge övervägt att köpa en men tänkt att det inte behövs eftersom jag gillar att läsa fysiska böcker... Men det blir perfekt på min 23-dagar långa resa nästa månad (är inte alls orolig över den).


Öppnandet av paket och utspridandet av leksaker var egentligen det enda som hände på juldagen. Ingen speciell julmat (tack och lov) utan jag åt en fancy frukost bestående av ägg och brysselkål på juldagsmorgon och spenderade resten av dagen med att läsa. Kanske för att det inte kädnes så mycket som jul saknade jag den vanliga julen hemma så mycket. Och jag åker hem snart ändå (min sista jobbdag är om 13 dagar!!!!!)

Hoppas alla hade en trevlig jul!

jul i west palm beach [del 3]

Jag hade tänkt posta lite fler jul-i-west-palm-beack innan jul, men så fastnade jag i böcker och i annat så det har inte blivit av förrän nu, på jul. (Det är fortfarande juldagen här.)

Jag köpte pepparkakor från Ikea (som är svingoda!) och fick från Sylvia. Jag bakade lussebullar med barnen och trots att jag använde torrjäst och degen inte jäste blev de jättebra. Jag och Liam åt flera.


Jag försökte fota områdets julbelysningar men jag känner mig jättecreepy när jag gör det, så jag tog bara när gatan var tom. De värsta var inte ens tända. Har ett hus med en brevlåda som öppnar och stänger sig med ett brev till tomten i, ett flertal nativity scenes och några ställen som blinkar så mycket att de inte skulle fastna på bild ändå. Det är rätt fint, men jag avskyr när de täcker palmerna i rosa och lila.


I helgen gjorde jag ett pepparkakshus! Delarna var lite trasiga men jag lagade det vilket gör mig oresonligt stolt. Sen hjälpte barnen mig att sätta på M&M's på taket. Det andra "gingerbread" huset gjorde Liam i skolan OCH DE ANVÄNDA GRAHAMSKEX. Och de har MAGE att kallade det pepparkakshus.


Och så fick jag juleskum med mer skickat från Sverige! Jag hade i stort sett allt som är juligt förutom risgrynsgröt.

Om själva julen kommer i nästa inlägg.